Gizem Salcıgil White’nin Cesaret Veren Hikayesine Kulak Verin!…
Cesaretli Türk Kadın Girişimcilerinin Öyküleri Bitmez!
Türk Kahve Kültürünü Amerika’ya oradan da dünyaya taşıyan, cesareti ve başarısıyla pek çok kişiye örnek olan Ankara doğumlu sosyal girişimci Gizem Salcıgil White’in bir kahve kamyonu ile başlayan yolculuk hikayesini bir de bizden dinleyin istedik. Aynı zamanda Gastronomi Turizmi Derneği üyesi olan Gizem Salcıgil White, yurt dışında “kültür markalaşması” nın en önemli temsilcilerinden …
Her şey Türk Kahvesi İkramıyla Başladı…
Genç bir sosyal girişimci olarak uzun yıllar toplumlar arası kültür köprüleri kurularak yürütülen çalışmaları inceleyen Gizem Salcıgil White,2005 yılında yüksek lisans eğitimi için gittiği Amerika Birleşik Devletleri’nde Türkiye’nin yurtdışında yanlış ve eksik tanındığını fark edince, kendini dünyada giderek önem kazanan ülke markalaştırma alanında geliştirmeye karar vermiş.
2012 yılında kar amacı gütmeyen Gezici Türk Kahvesi Evi (Turkish Coffee Truck) girişimini başlatarak, gönüllü bir ekip ve ufak bir bütçe ile hazırladığı kahve kamyonu ile 2012-2016 yılları arasında Amerika, Hollanda, Belçika, Fransa ve Kanada dâhil olmak üzere 6 ülke ve 14 şehri karış karış dolaşıp, 30 binin üstünde kişiye Türk kahvesi ikram ederek, uzun bir yolculuğa başlamış…
Örnek Bir Hikaye Markaya Dönüştü : Turkish Coffee Lady Artık Bir Marka Oldu…
Başarılı girişimci önde gelen üniversitelerde geleceğin liderleri öğrencilerine yönelik Türk kahvesi sunumları yaptı. Yaptığı bu çalışmalar sonrasında Amerikan Kongresinden dostlukları pekiştiren projeye ilişkin resmi onur belgesi aldı. Ve uzun yıllardır Türk kahvesini tanıtıyor olması sebebiyle Amerikalı takipçileri kendisine Turkish Coffee Lady ismini verdi. Kültür çalışmaları sonrasında ABD’nin ünlü Washington Post gazetesinde geniş bir şekilde yer aldıktan sonra “Turkish Coffee Lady” artık bir marka olarak kabul görmeye başladı.
“Kahve Kültürü Bizim Topraklarımızdan Dünyaya Yayıldı. Bunu Unutamayız!
İlk firmasını 2017 yılında kuran Gizem Salcıgil White,2020 yılında da Turkish Coffee Lady Vakfı’nı kurdu. Bununla da kalmayıp, aynı yıl Washington DC Belediyesinde “5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü’nü” resmi olarak kabul ettirmeyi başardı. Kendisine nihai amacınız ne idi diye sorulmaya başlandığında ise şu yanıtı verdi; “Türk kahvesinin yurtdışında hak ettiği değeri görmesi ve kahve denilince Türkiye çağrışımı yapmasını sağlamak. Özellikle, kahve kültürünün bizim topraklarımızdan dünyaya yayıldığına dikkat çekmek istiyorum. Türk kahvesinin bir dünya markası olacağına inanıyorum”.
“500 Yıllık Eşi Benzeri Olmayan Türk Kahve Kültürümüzü Koruyalım”
Gönüllü olarak başlayan ve Türk Kültürünün markalaşa sürecinde uzun yol kat eden proje boyunca Kuru Kahveci Mehmet Efendi başta olmak üzere, Kültür Bakanlığımız, ATA-DC Derneği, çeşitli sivil toplum örgütleri ve toplum üyelerimizin destekleriyle ABD’nin başlıca şehirleri olan Washington DC, New York City, Boston, New Haven, Paterson, Baltimore ve McLean’in yanısıra, Avrupa ve Kanada’yı şehir şehir dolaşarak 30,000’i aşkın kişiye Türk kahvesi tattırıldı.
Gastronomi Turizmi Derneği üyesi olan Gizem Salcıgil White, markalaşmanın önemini şöyle açıklıyor; Tarihteki ilk kahvehanenin 1554’de İstanbul’da açılmıştır.16. yüzyıldan beri dünyaya yayılan ve bugün 100 milyar dolarlık değere ulaşan kahve sektörünün başlangıç noktası bizim topraklarımızdır. Bu önemli bir değerdir ve unutulmamalıdır. Türkiye markasının büyümesine hep beraber katkıda bulunabiliriz.”
Türk Kahvesi;
Türk kahvesi, misafir ağırlama dini bayramlar, sohbetler ve kız isteme gibi merasimlerin olmazsa olmazı haline gelerek başlı başına bir kültür oluşturuyor. Türk kahvesi Türkler tarafından 16. Yüzyılda geliştirildi. Yaklaşık 140 ülkede tüketiliyor ve 40 çeşidi bulunuyor… Dünyada ilk olduğu belirtilen bir pişirme metoduyla yapılıyor.
Bazı çeşitleri bulunuyor; süvari, menengiç, kül, cilveli, mırra, dibek, devebatmaz, yandan çarklı, sütlü, çedene, nohut, burçak, zingarella, tarz-ı hususi hilve…