YALOVA’da coğrafi işaretli tarım ürünlerinden aronya, düzenlenen “Yalova Aronyası Hasat Şenliği” ile hasat edilmeye başlandı. Yüksek antioksidan içeriği nedeniyle “süper meyve” olarak bilinen aronya, Türkiye’de ilk kez Yalova’da üretilmeye başlanmıştı.
Ortaburun köyünde üretici Süphan Yarkın’ın bahçesinde yapılan etkinliğe Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, İl Jandarma Komutanı Albay Ercan Altın, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa İlmeç ve davetliler katıldı. Duaların okunmasının ardından kurdele kesilerek hasat gerçekleştirildi. Katılımcılara aronya ile hazırlanmış içecek, tatlı ve kurabiyeler ikram edildi.
“MEYVE SUYU OLARAK SUNULMASIYLA İLGİLİ ÇALIŞMALARIMIZ VAR”
Aronyanın meyve suyu olarak üretilmesi üzerine projeler yürütüldüğünü belirten Vali Dr. Hülya Kaya, “Aronyanın en yakıştığı illerden birisi Yalova. Bunun ana vatanı biziz, bu iddiamızda devam ediyoruz. En kaliteli, en doğal, coğrafi işaretini almış il olarak biz bunu sahiplendik. 6 yıldır hasat şenliğini sürdürüyoruz, bu yıl ikinci festivalimizi de yapacağız. Bundan sonraki süreçte ürünün pazarlanması ve üreticinin istediği fiyatı alabilmesi için gerekli adımlar atılıyor. Özellikle bu ürünün şişelenmesi ve meyve suyu olarak sunulmasıyla ilgili araştırma enstitümüzün ciddi bir projesi var. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da bu çalışmaya destek verdi” dedi.
“250 TON REKOLTE BEKLİYORUZ”
Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa İlmeç ise bu yıl 250 ton rekolte beklediklerini söyledi. İlmeç, “Gelenekselleşen aronyamızın 6’ncısını kutluyoruz. Yalova’nın arazilerinin yüzde 72,5’i 5 dekarın altında. Yani çok küçük parsellerden oluşuyor. 2012’de Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde çalışmaları başlayan aronya, 2017’den itibaren çiftçilerimizce uygulanmaya başladı. Şu anda 510 dekarda 150 çiftçimizle üretim yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl 200 ton verim elde ettik, bu yıl ise 250 ton rekolte bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
