Topkapı Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’den Mesaj Var ; “Burada Herkese Göre Bir Eğitim Var! ”
İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ 2025 YILINA DOLU DOLU GİRİYOR
Sedef Baban ile Röportajı…
Akademik statüsü dışında kalan tüm alanlarda halkı bilinçlendirmek, mesleki girişimlere ve girişimcilere destek olmak amacıyla toplumsal katkıyı ilke edinen İstanbul Topkapı Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi ile bir araya gelerek Gastronomi Turizmi Derneği ile birlikte yürütülen Avrupa Birliği “Eğitimli Gençlik İle Güçlü Gastronomi Turizmi Projesi” ve diğer projeler hakkında koyu bir sohbete daldık ve güzel cevaplar aldık… Topkapı Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Öğretim Üyesi Sedef Baban, sorularımızı cevaplarken, 2025 yılı mottosu hakkında bilgiler verdi. Hadi başlayalım !
Sedef hocam merhaba…
İstanbul Topkapı Üniversitesi’nin Sürekli Eğitim Merkezi tarafından sunulan hizmetler aşamasında hem sizlerden bilgi almak hem de verdiğiniz değerli hizmetleri dernek üyelerimiz ve bizleri takip eden kitlelere duyurabilmek adına, SEM hakkında bilgiler alalım ve birkaç soru ile bu bilgileri paylaşalım istedik. Değerli kabulünüze çok teşekkür ediyor; sorularımızı iletiyoruz.
Resto :Hayat boyu öğrenme prensibiyle uzun yıllardır faaliyet gösteren bir kurum merkezi olarak akademik alanın dışında hem öğrenciler, hem de öğrenmeye hevesli olan kişilere hizmet vermektesiniz… Hizmet verdiğiniz eğitimler hakkında bilgi alabilir miyiz?
S.B :Öncelikle ilginize teşekkür ederim. Sizin de belirttiğiniz gibi Sürekli Eğitim Merkezimiz, açık adıyla Topkapı Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 8 yıldır aktif olarak hizmet vermektedir. Burası akademik alanlar dışında kalan tüm alanlarda halkı bilinçlendirmek, mesleki gelişimlerine destek olmak amacıyla toplumsal katkıyı ilke edinmiş bir merkezdir. Ben son 4 yıldır Merkez Müdürü olarak görev yapmaktayım. Aynı zamanda üniversitemizde akademik görevime de devam etmekteyim. Uzun yıllar eğitim sektöründeki saha deneyimlerimi ve akademik alanımı birleştirdiğimde gözlemlediğim şey şu; kişiler hem kişisel gelişimlerine hem de mesleki gelişimlerine önem veriyor ve bu amaçla nitelikli eğitim arayışına giriyor. Bu düşünceden yola çıkarak merkezimizde açtığımız her eğitim, adayların gelişimini destekleyecek veya bir meslek edinmelerini sağlayacak şekilde üst nitelikte olmasına özen gösteriyoruz. Örneğin İnsansız Hava Aracı Ticari Pilotu, Arabuluculuk, Kooperatifçilik, Aşçılık Ve Pastacılık gibi meslek kazandıran eğitimlerimiz var. Bunun dışında Yapay Zeka, İSG, Bilişim, Girişimcilik, Kişisel Gelişim başlıklarıyla bireyleri geliştirmeyi hedefleyen eğitim programlarımız bulunmaktadır. Her dönem sektörel ihtiyaçları göz önünde bulundurarak ve toplumsal gündemi takip ederek yeni eğitim programlarımızı belirliyoruz. Açmayı planladığımız her bir eğitimin baştan sona tasarımıyla bizzat ilgileniyorum. Sıcak servise geçmeden mutfaktaki hazırlığın öneminin farkındayız.
Resto: Hepimizin hayatında önemli bir dönemeç olan “Kariyer Edinme” süreçleri, ilerleyebilmemiz için gerekli olan bazı kıstasları da beraberinde getiriyor ve bu kıstaslar, gereksinimler ya da günümüzdeki adıyla donanımlar, her geçen gün farklı bir, ürünle, bazen farklı bir yazılımla dolayısıyla “yeni bilgi” ihtiyacıyla çıkıyor karşımıza bu aşamada kariyer arayışında olan bireylerin ilk adımı ne olmalı?
S.B:Kariyer dediğimiz kavram da zaman içinde değişen bir anlamda artık. Önceleri kariyer denildiğinde sadece kişinin iş yaşamı anlaşılırken, şimdiler de uzun soluklu bir yol olarak düşünülmelidir. Ve nasıl ki yola çıkarken yanımıza almamız gereken ihtiyaç listemiz varsa gençlerin de kariyer yolculuklarında yanlarında bulundurmaları gereken bazı önemli donanımlar var. Artık sadece yetenekler bireylerin kendini gerçekleştirmelerine yetmiyor. Fakat tüm becerileri kazanmamızın mümkün olmadığı da bir gerçek. Kariyer arayışında olan bireyler ne yapmalı sorunuzu cevaplamam gerekirse bir bireyler ilk önce kendini tanımalı. Kendisini tanıyan birey ancak ihtiyaçlarını fark edebilir. İhtiyaçlarını fark eden birey de artık yolda neye ihtiyacı olduğunu bulur ve buna nasıl sahip olacağının planlamasını yapabilir. Yani süreç tek bilinmeyenli bir denklem değildir. Daha kısa özetlersem; artık IQ tek başına yeterli değil. EQ’yu ve bilgiyi artırmanın yolları bulunmalı!
Resto: Eğitim hizmetleriniz için size destek veren kurumların başında İŞ-KUR’u görmekteyiz. Kurum ile aranızda nasıl bir bağ var. İŞ-KUR tam olarak hangi görevi üstleniyor ve ne hizmeti veriyor. Birlikte ilerlediğiniz başka kurumlar var mı? Var ise hangi kurumlar ve destekleri neler?
S.B: İşkur ile birlikte 3-4 yıl boyunca Nitelikli Bilişim Uzmanı Yetiştirme Programı gerçekleştirdik. Projemiz geçen sene itibarıyla sonlandı. Bugüne kadar 1500 kadar Nitelikli Bilişim Uzmanı yetiştirip %70’in üstünde istihdam sağladık. Bilişim Uzmanı yetiştirme programları şu an çok revaçta ve hem AB Fonları hem Kalkınma Bakanlığı destekleri bu hususta sürekli projeler geliştiriyor. Ve biz de bu hususta STK’lara ve kamu kurumlarına gereken desteği vermeye devam ediyoruz.
Bunun dışında belediyelerle iş birliklerimiz var. Belediyelerin sosyal sorumluluk projeleri kapsamında dezavantajlı grupların meslek sahibi edindirilmesi projelerine paydaşlık ediyoruz.
Yazılım alanında Türkiye’nin önde gelen büyük STK’larıyla bilişim öğretmenlerinin geliştirilmesiyle ilgili projelerde paydaş olarak yer alarak 1 Milyon İstihdamın bir parçası olduk.
Bunların yanı sıra bakanlıklarla iş birliklerimiz mevcut. Bu iş birlikleri meslek gruplarının geliştirilmesine yönelik eğitim programları düzenlememize olanak sağlıyor.
Resto: Eğitim hedefli hazırladığınız kurslar ve çalışmalarınıza başvuru portföyüne baktığınızda daha çok kimler ya da şöyle soralım; “toplumun hangi kesiminden kişiler” destek almak için başvuruyor.
S.B: Açıkçası özellikle şu kesim demek doğru olmaz. Örneğin, Arabuluculuk eğitimlerimize Türkiye’nin dört bir yanından avukatlar katılıyor, İHA Pilotluk eğitimlerimize çiftçiler başta olmak üzere farklı sektörlerden farklı nitelikte insanlar katılıyor. Aşçılık eğitimlerimize kendisine yeni bir meslek edinmek isteyen 18 -50 yaş arası kadınlar katılıyor. Görüldüğü üzere eğitimlerimiz belirli bir hedef kitleye değil yaşam boyu öğrenmeye inanan herkese hitap etmektedir. 2025 yılı mottomuz: ‘’Burada herkese göre bir eğitim var.’’
Resto: Gastronomi Turizmi Derneği tarafından hazırlanıp sunulan ve Topkapı Üniversitesi olarak destek verdiğiniz “Eğitimli Gençlik ile Güçlü Gastronomi Projesi” adlı AB Projesi, başladığı günden bu yana özellikle gençler tarafından yoğun ilgi görüyor. Proje nasıl gidiyor? Hedefleriniz neler?
S.B: AB Projelerini sağladığı toplumsal katkılardan dolayı çok seviyorum. Bu tarz projelerin içinde olmak merkez vizyonumuzla çok örtüşüyor. Proje şu ana kadar sorunsuz ilerliyor. Ülkemizdeki işsizlik oranları ve nitelikli eğitime ulaşma zorluğu nedeniyle projemiz özellikle gençlerden yoğun ilgi gördü. Kursiyerler sadece mutfak sanatlarında değil, aynı zamanda temel seviyede İngilizce ve Arapça dil eğitimleri, işaret dili eğitimi, Sosyal Beceriler eğitimleri alıyor. Büyük resme baktığımızda kursiyerlerin sadece mutfak sanatlarında değil az önce bahsettiğim bilgiyi arttıran ve EQ’nun gelişimine katkı sağlayan eğitimler alması projenin değerini fazlasıyla arttırıyor. Bu proje özelinde nitelikli istihdam nihai hedefimiz. Genel hedeflerimiz arasında daha çok AB projelerinde paydaş olmak var.
Resto: Girişimciliğin ülke bazında akademik müfredata da çok geç girebilmiş başlı başına bir eğitim alanı olduğunu düşünüyoruz. Ancak bu konudaki eğitimlerin yeterli gelmediği izlenimini veren pek çok toplumsal ölçüt söz konusu… Toplumsal olarak girişimcilik puanımızı akademik bir gözle değerlendirmenizi istesek; neler söylersiniz?
S.B : Ben aynı zamanda üniversitemizin Girişimcilik Ve İnovasyon Ofisi kurucusuyum. Şu anda da aktif olarak üyesiyim. Amacım girişimcilik kültürünü öğrencilerimize aşılamak ve girişimlerini desteklemek. O nedenle bu sorunuz yumuşak karnım.
Girişimcilik kültürü maalesef toplumumuzda istediğimiz değeri görmüyor. Girişimci dendiği zaman akla gelen kriterler girişimciyi doğru tanımlamak için yetersiz kalıyor. Girişimcilik Bölümü şu an sadece bir üniversitede lisans eğitimi olarak var.
Türkiye’de girişimci olmak hiç kolay değil. Girişimcilik bir ruhtur ve bu ruhu canlı tutmak, sürdürülebilirliğini sağlamak için bireyler kendini sürekli geliştirmelidir.
Size Girişimcilik hakkında Türkiye ile ilgili bir kaç önemli veri verebilirim:
- Eğitim düzeyi yükseldikçe niyetli girişimcilik artmaktadır.
- Lise öncesi eğitime sahip girişimciler oranı bakımından Avrupa’da ilk sıradadır.
- Niyetli girişimci kadın oranı, niyetli girişimci erkeklerin yarısı kadardır.
- Girişimcilere sağlanan finansal destekler bakımından Türkiye 54 ülke arasında orta sıralarda yer almaktadır.
- Türkiye’deki kadın girişimciler çoğunlukla tüketici odaklı hizmet sektöründe bir girişim sergilerken, erkekler çoğunlukla dönüşüm sektörü, sanayi, imalat, maden işleme sektöründe girişimini gerçekleştiriyor.
- Müşterilerine tamamen yeni ürün sunan girişimcilerin oranına bakıldığında Türkiye, Avrupa’da ilk sıradadır.
Bu bilgilerin tamamı yerli girişimlerle sınırlıdır maalesef.
Küresel Girişimcilik Monitörü (GEM) modeline göre Sosyal, Kültürel, Politik ve Ekonomik şartlar Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Rekabet Endeksi’nde bulunan on iki başlığı ve GEM girişimci çerçeve koşullarının dokuz bileşenini etkilemektedir. Bu başlıklar ve bileşenler ekonomik gelişme aşamalarına bağlı olarak ülkeleri etkilemektedir.
Girişimciliğin ülkeleri ekonomik olarak doğru orantıyla etkilediği düşünüldüğünde ülkemizdeki girişimciliğin arttırılması gerekliliği de gözler önüne serilmektedir.
Resto: Vermiş olduğunuz eğitim duyurularını hangi sosyal mecra üzerinden yapmayı tercih ediyorsunuz. En çok kullandığınız sosyal mecra hangisi? Topkapı SEM ‘i hangi mecralardan takip etmeliyiz?
S.B : Biz tüm eğitimlerimizi www.sem.topkapi.edu.tr web sitemizden paylaşıyoruz. Sitemizde hem detaylı bilgi alabilir hem de hızlı kayıt işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Ayrıca duyurularımızı ve haberlerimizi instagram hesabımız olan @topkapisem hesabımızdan yapıyoruz.
Resto: Topkapı Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezini neden tercih etmeliyiz?
S.B: Topkapı SEM, kursiyerin ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran ve bireysel faydayı esas alan bir merkez. Tasarladığımız her eğitim, oldukça iyi düşünülmüş ve yapılandırılmıştır. Aynı zamanda deneyimli akademik kadromuzla birlikte tüm eğitmenlerimiz alanlarının çok usta isimleri. Bir bütün olduğuna inandığımız için eğitici kimliklerimizde sadece akademik alana değil, saha tecrübesine de çok değer veriyoruz. Eğitim salonlarımız Kazlıçeşme, Altunizade, Balat gibi şehrin merkezi konumlarda yer alan yerleşkelerimizde.
Bizler işini aşkla yapan bir ekibiz. Sizler de Topkapı Ailesinin bir parçası olmak isterseniz bize güvenle ulaşabilirsiniz.
Burada herkes için bir eğitim var.
İlginize çok teşekkür ederim.
Resto :Yardımlarınız için bizler de teşekkür ediyor, işlerinizde kolaylıklar diliyoruz…
Selam ve saygılarımızla…
RESTO Editör Grubu