Selçuklu ve Mevlevi mutfağı gibi temalı mutfak kültürlerini işleyen Somatçı 2011 yılında Konya’da hayat bulmuştur. Türkiye’de bir ilk olarak Selçuknâme ve Hz. Mevlana’nın eserlerinde geçen yemekleri uzun yıllar yerli ve yabancı birçok misafire sunmuştur. Bu bağlamda Somatçı; mutfak kültürünü anlatma, uygulama ve geliştirme hususunda yapmış olduğu çalışmalar ile geçmişten geleceğe köprü görevi üstlenmektedir.
Somatçı markasının kurucusu ve şefi Ulaş Tekerkaya farklı kuruluşlardan birçok ödül almıştır. Ulaş şef Çatalhöyük, Selçuklu ve Mevlevi mutfağı temaları kapsamında “Somat’a Salâ, Neolitik Çağda Çatalhöyük 9000 Yıllık Mutfak Kültürü, Boncuklu Höyük ve Çatalhöyük 10000 Yıllık Mutfak Kültürü” eserlerini mutfak mirasına kazandırmıştır. Bu eserler ile 2022 yılında ”Yemek kitapları Nobeli” olarak nitelendirilendünyaca ünlü yemek kitapları yarışması ‘‘Gourmand Cookbook Awards” kategorisinde “Special Awards” ödülünü, 2020 yılında ise Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilen turizm zirvesinde “Somatçı Fihi Ma Fih Restaurant” olarak SMS oylaması ile Türkiye’nin en iyi yiyecek içecek restaurantı unvanını almıştır.
Ulaş Tekerkaya bu kültürü gastronomi deneyimi kapsamında daha geniş kitlelere tanıtmak amacıyla 2022 yılında yurt dışına taşıma kararı almıştır. Bu kapsamda “European Union İntellectual Property Office” tarafından 30.05.2023 tarihinde 018823357 numarası ile “Somatçı” markasının uluslararası tescilini alarak Somatçı’yı bir dünya markası haline getirmiştir. Hollanda’da farklı sektörlerde faaliyet gösteren “Güler Holding” bünyesinde bulunan “La Quisine B.V.” şirketi ile “Somatçı” arasında 21.02.2024 tarihinde anlaşma imzalanmıştır. Böylelikle “Somatçı” markası Çatalhöyük, Selçuklu ve Mevlevi mutfağı temaları ile Avrupa’da yerini almıştır. Bu kapsamda Amsterdam Osdorp ta 01/05/2024 tarihi itibari ile hizmete başlayacak.