Rahmi M. Koç Müzesi, Avrupa Komisyonu’nun UFUK AVRUPA Programı kapsamında desteklediği CULTURATI Projesi’nin ikinci uluslararası etkinliğine ev sahipliği yaptı. CULTURATİ Projesi, yeni nesil teknolojiler ve yapay zeka desteğiyle kişiselleştirilmiş gezi rotaları ve oyunlar sunarak müze deneyimini zenginleştirmeyi amaçlıyor. Avrupa’nın kültürel mirasının tanıtılması, yaratıcı ve sanatsal üretim ekosisteminin desteklenmesi ve güçlendirilmesi amacıyla Bilkent Üniversitesi koordinatörlüğünde Almanya, Finlandiya, İspanya, İtalya, Türkiye ve İngiltere’den toplam 14 ortak kuruluşla hayata geçirilen CULTURATI Projesi’nin ikinci uluslararası etkinliği 19 Nisan’da İstanbul Rahmi M. Koç Müzesi’nde gerçekleştirildi.
Etkinliğin katılımcıları arasında, proje ortağı üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve teknoloji firmalarından temsilcilerin yanı sıra, ilgili ülkelerin Başkonsolosları ile kültür ataşeleri, müze ve sanat vakfı temsilcileri, akademisyenler ve basın mensupları ve GTD Başkanı Gürkan Boztepe yer aldı. Projenin geldiği aşama, hedefler ve iş birliği olanaklarının paylaşıldığı etkinlik kapsamında İtalya’nın Foggia Üniversitesi İşletme Yönetimi Bölümünden Prof. Doç. Dr. Claudio Nigro, Prof. Doç. Dr. Enrica Lannuzzi ile doktora öğrencileri Rosa Spinato ve Simona Curiello’nun katılımıyla panel düzenlendi.
Proje kapsamında açık ya da kapalı mekan ve alan tabanlı müzeler, sanat galerileri, sanat fuarları, bienal etkinlikleri, tarihi yapılar ve şehir merkezlerinde, Nesnelerin İnterneti (IoT), sensörler, yapay zeka, bulut ve mobil teknolojilerin kullanımıyla ziyaretçi deneyimini zenginleştirecek uygulamalar hayata geçirilecek. CULTURATI Projesini yürüten konsorsiyumda yer alan Türkiye’nin ilk ve tek sanayi müzesi Rahmi M. Koç Müzesi de ziyaretçi ve kapasite yönetimine ek olarak, oyunlaştırılmış ve kişiselleştirilmiş gezi rotaları gibi çeşitli uygulamaların deneyimlendiği Türkiye’deki ilk müze olmaya hazırlanıyor.
Bilkent Üniversitesi’nden proje koordinatörü Dr. Eda Gürel, CULTURATI’nin ilham kaynağının İstanbul Rahmi M. Koç Müzesi Müdürü Mine Sofuoğlu olduğunu vurguladı. Rahmi M. Koç Müzesi Genel Müdürü Mine Sofuoğlu, projenin kültür sanat alanında yenilikçi yaklaşımlara imkan tanıyacağına ve ziyaretçileri kültürel mirasla daha yakından buluşturacağına inanıyor. Sofuoğlu, “16 binden fazla parçadan oluşan koleksiyonumuzla her yaştan ziyaretçi için bu farklı deneyimi ilk kez müzemizde deneyimlemesine öncülük edecek olmaktan gurur duyuyoruz” dedi. Bu kişiselleştirilmiş deneyimler ve anlatılan hikayeler, oyunlar ve rotalar aracılığıyla CULTURATI’yi ortaya çıkardı.