Finans Zirvesi’nde sektörün gelecek vizyonu ve trendleri ele alındı…
Türkiye’nin finans sektöründeki gelecek vizyonu ve trendlerinin tartışıldığı Finans Zirvesi, kamu, finans ve iş dünyasından üst düzey yöneticilerin katılımıyla İstanbul Finans Merkezi’nde yapıldı. Zirvede finans dünyasına yön veren gelişmelerin ve sektörün dijital dönüşümle birlikte nasıl şekillendiği üzerine görüş alış verişinde bulunuldu.
İstanbul Finans Merkezi Halkbank Genel Müdürlüğü Binası’nda düzenlenen Türk Medya Finans Zirvesi’nin açılışına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İstanbul Valisi Davut Gül, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, Financell Genel Müdürü Korhan Bilek, Türk Medya İcra Kurulu Başkanı Murat Çiçek ve davetliler katıldı.
“İstanbul Finans Merkezimi Rekabet Ederken Görebilmek Hayal Değil”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açılışta yaptığı konuşmada ; Biz istiyoruz ki İstanbul Finans Merkezimiz Londra’yla, New York’la, Singapur’la birlikte anılan bir finans merkezi olsun, bu vizyon ışığında yürütülen çalışmaları görmek hepimizi mutlu ediyor dedi.
Enflasyonu düşürmeyi temel hedef edindiklerinin altını çizen Yılmaz, alınan tedbirler ve deprem harcamalarının azalmasıyla birlikte tarihi ortalamalara %3 ve altında bütçe açığı tablolarıyla yol alınacağını belirtti.
“Bugün Finansal Teknolojiler Sürdürülebilirliğimizin En Güçlü Taşı”
Zirvenin açılış konuşmasını yapan Türk Medya İcra Kurulu Başkanı Murat Çiçek ise, dünyada ve Türkiye’de finans sektörünün dijital dönüşümün ve teknolojik yeniliklerin etkisiyle büyük bir değişim ve dönüşüm sürecinden geçtiğini belirterek, “Geleneksel finans modelleri yerini daha esnek, daha yenilikçi ve daha kapsayıcı yaklaşımlara bırakıyor. Bu dönüşümün merkezinde ise finansal teknolojiler ve sürdürülebilirlik geliyor.” diye konuştu.
“Alınan Güçlü Tedbirler Ani Duruş Riskini Azalttı Bu İvme Normalleşmeyi Kolaylaştırıyor”
Halk Bank Genel Müdürü Osman Aslan ise, 2008’den kalan kırılganlıklar, salgın süreci, savaşlar, korumacılık, yaptırımlar, yavaş büyüme, sınırlı ticaret, yüksek borçluluk dünya ekonomisindeki zorlukların sürmesine yol açtığını, alınan tedbirler sayesinde ani duruş riski azaldığını ve normalleşme süreci devam ettiğini söyledi.
Küresel ekonomi yön ararken orta vadeli programın Türkiye için güvenilir bir yol haritası oluşturduğuna dikkati çeken Arslan, makro istikrarın güçlenmesine katkı sağlayacak adımları şöyle sıraladı; Özellikle ihracatı öncelikleyen politika ve uygulamalar, yüksek teknolojiye ve katma değerli üretime dayalı rekabet ortamı, sürdürülebilir büyüme, enerji ve gıda güvenliği ile iklim ve çevre risklerinin yönetimine dayalı hedefler… Bu unsurlara dört elle sarılmalıyız.
“Açık Bankacılık Sektör Adına Çok Etkili Bir Unsur ve Giderek Önem Kazanıyor”
Financell Genel Müdürü Korhan Bilek ise, açık bankacılık sayesinde iş birlikleri gücünün arttığını hatırlatarak, “dijital banka ve servis bankacılığı alanında faaliyete geçen oyuncuların bazısı şimdiden global yatırımlar almaya başladı. Bu gelişmelere baktığımızda sektördeki aktörlerin yakın koordinasyonuyla değişim ve dönüşümün sağlıklı bir şekilde gerçekleştiğini gözlemliyoruz.” ifadelerini kullandı.