Dönemimizin en büyük sorunlarından biri olan uyku bozukluğu o kadar yaygın bir hal aldı ki bazılarımız bunu sorun olarak bile görmüyor olabilir ama dikkat uyku bozukluğu kilo alımına sebep olabiliyor…
Uyku, bağışıklık sağlığını korumak, enerjiyi geri yüklemek ve hafıza konsolidasyonu için gereklidir. İyi uyku kalitesi günde 7-9 saat uyumayı kapsar. Yetersiz uyku süresi ve kalitesi ise kanser, kardiyovasküler sonuçlar, diyabet ve tüm nedenlere bağlı ölüm riskiyle ilişkilendirilmiştir.
Günümüzde de çeşitli nedenlerle yaygınlaşan uyku bozukluğu, psikolojik refahı ve fiziksel sağlığı olumsuz yönde etkileyen normal sirkadiyen ritmi bozan oldukça yaygın bir hastalıktır.
Kısa uyku süresi veya kötü uyku kalitesi, obezite riskinin artmasıyla da ilişkilendirilmiştir ancak erkeklerden çok kadınlarda daha belirgin sonuç gözlemlenmiştir.
Vücudumuzda bulunan melatonin uyku durumunun korunmasında görevlidir. Vişne ve süt melatonin kaynaklarındandır. Vişne ve sütte bulunan triptofan, serotonin, melatonin ve antioksidanların uyku kalitesine olumlu yönde katkı sağlayabileceği ve oksidatif stresi azalttığı gözlemlenmiştir. Melatonin kaynakları; kiraz, domates, ananas, portakal, kivi, elma, muz gibi birçok meyvedir.
Günümüzde popülerleşen Akdeniz diyeti de uyku üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir. Yüksek karbonhidrat ve yağ alımı yerine, proteinler (özellikle triptofan içerenler), B vitaminleri ve magnezyum takviyeleri ile birlikte, uyku kalitesi artırılabilir.
Vazgeçilmezimiz kahvemiz veya çayımızda bulunan kafein uyku süresini maalesef ki azaltabiliyor ve uykuya dalma süresini de artırabiliyor.
Yapılan bir çalışmada, diyetle magnezyum alımında yağlı tohumların tüketim miktarı ile hem uyku kalitesi hem de yorgunluk arasında anlamlı sonuçlar bulunmuştur. Örneğin badem tüketim miktarı arttıkça uyku kalitesinin iyileştiği saptanmıştır. Yüksek lif tüketen grupta orta düzeyde lif tüketen gruba kıyasla uyku kalitesi puanlarının iyileştiği saptanmıştır.
Akşam yemeğinden sonra alkol ve kafein içeriği yüksek olan besinlerden uzak durup, gün içinde egzersiz yapmak uyku kalitesini artırabilir. Daha rahat uyumak için melisa çayı, ıhlamur çayı veya papatya çayı tüketebilirsiniz. Küçük bir ipucu bitki çayı alırken içerisinde sinameki bulunanları lütfen almayınız.
Diyetisyen Sena Begüm Özdemir