Hazır toz endüstriyel çorbaların tarihi o kadar eski değilken, tarhana 16. yüzyılın başlarından itibaren Orta Asya’dan Anadolu’ya gelmiş mucizevi bir yiyecektir.
Sadece çorba değil, aynı zamanda bir şifa deposu ve ilaçtır. Şeflerin bir ürünün içerik listesine “reçete” demelerine en güzel örneklerden biridir. Anadolu’da süt tarhanasından ayran tarhanasına, un tarhanasından yaprak tarhanasına kadar birçok çeşidi ve formu bulunur. Uşak’ta farklı, Kahramanmaraş’ta farklı, Güney ve Orta Anadolu’da farklı şekillerde yapılır.
Bu harika ürünle yapılan inovatif bir yiyecek, milli mücadele ve seferberlik yıllarında, güzel yurdumuzun Balıkesir’in Savaştepe ilçesine bağlı Sarıbeyler köyündeki cesur yürekli Kuva-yi Milliyeci kadınlar tarafından üretilmiştir.
İstiklal Harbi ve Çanakkale Harbi’nde, askerlerimize “Seferberlik Çöreği” adını verdikleri bu çörekler üretilip cepheye sevk edilmiştir.
Neden inovatif?
Çünkü yurdum kadınları; un, tuz, yoğurt, ekşi maya, susam ve Edremit zeytinyağından oluşan bu çöreğin içine toz tarhana da katmışlardır. Toz tarhana, çöreğe lezzet katarken aynı zamanda çöreklerin günlerce bayatlamadan çantalarında saklanmasını sağlamıştır. Bununla kalmamış, askerler cephede bulundukları ılık suya bu çöreklerden kopardıkları parçaları karıştırarak yemişlerdir. Çöreğin içindeki toz tarhana suya karıştığında hem ana yemek hem de çorba olarak tüketilebilen harika bir yiyecek olmuştur. Aynı zamanda çörek, içi boş ve çift kabuklu olmasından ötürü peksimet niyetine de tüketilmiştir.
Her yıl Çanakkale Zaferi’ni ulusça kutladığımız dönemde, sosyal medyada milyonlarca askerin o dönem yediği öğün listesini paylaşmak yerine, yurt genelinde evlerimizde, iş yerlerimizde Seferberlik Çöreği yapıp yesek ve gelecek nesillere bunu anlatsak; kuruluş ve kurtuluş mücadelemizde Türk mutfağının önemini ulusça daha iyi kavramış, ecdadın bize bıraktığı bu güzel vatan için o ruhu yaşayıp anmış olmaz mıyız? Bu şekilde, bir dua ile onları yad etmiş oluruz.
Anadolu Profesyonel Şefler Birliği ve Gastronomi Turizmi Derneği bünyesindeki şefler olarak, okullarımızda bu ürünü yapıyor, yaptırıyor, tadıyor ve tattırıyoruz.
2024 yılının Mart ayında, 81 ilde 81 workshop programımız kapsamında Çanakkale’de gençlerle birlikte Seferberlik Çöreği yapıp dağıtmayı planlıyoruz.