Kış geliyor, kilo almak istemiyorum, günlük 1 öğün yemeliyim. Pazartesi diyete başlıyorum, yağlı yememem lazım. Bu ve bunun gibi benzer cümleleri sıklıkla duymuşsunuzdur. Çoğu kişi çabucak kilo vermek için yanlış diyetler uygulamakta. Aç kalırsam zayıflarım fikri tamamen yanlış bir düşünce. Gelin diyet yaparken neler doğru neler yanlış bakalım.
1.Karbonhidrat ve yağı kesmek
Öncelikle anlamamız gereken en önemli konu diyette karbonhidrat ve yağın da önemli olduğu. Her besin grubundan uygun ölçüde almak gerekir. Yetersiz karbonhidrat alımı kas kaybına neden olabilir. Hücrelerin düzgün çalışması için yağ tüketimi de önemli. Yeterli yağ tüketmeme kilo vermeyi zorlaştırır ve yağda eriyen A,D,E,K vitaminlerinin emilimini engeller.
2. Kendini aç bırakma, öğün atlama
Aç kalarak zayıflamak bir süre işe yarasa da devamında kilo kaybı durur. Az yemek metabolizma hızının yavaşlamasına neden olur. Bir süre sonra yediğimiz miktar az da olsa metabolizma yavaşladığı için tam tersi verilen kiloların hızla geri alımına bile neden olabilir. Az miktarlarda, öğün atlamadan diyet yapmak en uygunu olacaktır.
3. Tek çeşit beslenme
Son zamanlarda fazlaca adı duyulan tek çeşide dayalı diyetler… Vücudun belirli besinlere gereksinimi karşılanmazsa çok büyük sağlık problemlerine yol açabilir. Kas kayıplarına, mineral ve vitamin eksikliklerine, gereğinden fazla protein alımı olursa kemiklerden kalsiyum çekilmesine ve böbreklere yük binmesine neden olur. Yeterli miktarda protein alınmazsa da insülin gibi hormonların ve enzimlerin yeteri kadar tüketilmemesine neden olur.
4. Yetersiz su tüketimi
Su tüketmek zor olsa da diyette yapılması gereken en önemli unsurdur. Yetersiz su alımını vücutta ödem oluşmasına ve metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Sindirim zorlaşır. Zayıflamak istiyorsanız çay, kahve yerine su tüketimini artırın.
5. Yetersiz fiziksel aktivite veya aşırı egzersiz
Diyet yapıp kilo kaybederken kas ve yağ kütlesi kaybedersiniz. Kas kaybını en aza indirmenin püf noktası egzersize yer vermek. Aşırı egzersiz de sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzun süreli aşırı egzersiz strese neden olup diyetten uzaklaşmaya neden olabilir. Ayrıca stres hormon üretiminizi de bozabilir.
Diyetisyen Sena Begüm Özdemir